Fietsen voor (over)leven [Dorine 2009-2012 ©]
 

Home & notedop Wat is Alpe d'HuZes? De Alpe zelf, wat info Over Dorine zelf
Oefening baart kunst 4 x D staat voor… Sponsors bedankt! Live op 7 juni 2012

 

Naar de deelnemerspagina van Dorine. Je kunt hier betalen via iDeal, zelf een factuur maken of kiezen voor een 1-malige machtiging.

De Alpe d’Huez zelf, wat info

frankrijk

Dit ‘bergje’ ligt in Frankrijk. In de Franse Alpen om pre­cies te zijn. Dit gebied is niet alleen bekend bij skiërs, maar zeer zeker ook bij fietsliefhebbers. Zo wordt deze finishplaats tijdens de Ronde van Frankrijk (oftwel de Tour de France), vaak liefkozend “De Ne­der­landse Berg” genoemd. Reden voor deze ‘Nederlandse berg’ in Frankrijk is dat tijdens 14 etappes van de Tour de France maar liefst 8 keer een Nederlandse winnaar als eerste de eindstreep passeerde. De laatste Nederlandse over­win­ning stamt uit 1989. Steven Rooks (1988), Peter Winnen (1981 en 1983), Joop Zoetemelk (1976 en 1979) en Hennie Kuiper (1977 en 1978) gingen de laatste Ne­der­landse winnaar, Gert-Jan Theunnise in 1989, voor.

alpe-ingetekend

Dat deze Alpe niet zomaar een berg is die je ‘even’ naar boven fietst, blijkt wel uit de volgende gegevens.

  • De afstand vanaf het plaatsje Le Bourg-d’Oisans dat op zo'n 700 meter hoogte ligt naar de top van de berg bedraagt een ‘kleine’ 14 kilometer.
  • Tijdens deze klim worden maar liefst 21 haarspeldbochten gepasseerd.
  • Er wordt ongeveer 1.071 meter aan hoogte overbrugt. Dit komt overeen met een gemiddeld stijgingspercentage van ongeveer 8,2%.
    Met andere woorden: “per 100 meter die je aflegt ga je met 8,2 meter omhoog”. Het steilste stuk kent zelfs een stijging van zo’n 11,5%. Al met al kan hier dan ook gesproken worden van een behoorlijk zware klim!

zoetemelk

Verder kan nog gemeld worden dat ieder van de 21 haar­speldbochten de naam draagt van één van de etap­pe­win­naars van de Tour de France.

Zo is bij bocht 16 de naam van Joop Zoetemelk terug te vinden.

Een iets betere bestudering van het bord leert ons echter dat deze legendarische Nederlandse wielrenner op de Alpe d’Huez de boeken is ingegaan als “Joop Zoetelmek”.

En hoe lang doe je over zo’n klim?
De snelste beklimming van deze berg staat op naam van Marco Pantani. Deze winnaar van de Tour de France 1998 en 2-voudig winnaar van de Alpe d’Huez zette (al dan niet met hulp van stimulerende middelen) met 37:15 in 1997 de snelste klim ooit neer.

Petra de Bruin

Voormalig Nederlands wielrenster en wereldkampioene Petra de Bruin fietste in 2010 5 maal de berg op. Haar snelste tijd was 01:55:24 en 02:27:21 de langzaamste.

Zelf heb ik in 2009 er 01:22 over gedaan. Ik was nog aan het herstellen van een fietsongeluk en had al ruim 6 weken niet gefietst en/of kunnen trainen. Volgestopt met pijnstillers, hersenschudding en met een schouder en ribben volgeplakt met tape ben ik tegen het advies van alle medici in toch naar boven gefietst. Opgeven was in dit geval voor mij ook geen optie!

In 2010 kon ik eigenlijk niet fietsen maar ben toch omhoog gegaan. Als gevolg van het fietsongeluk was ik een verkeerde houding gaan aannemen. Rond januari 2010 werd een zware peesontsteking in mijn bovenbeen geconstateerd. Sporten in het algemeen en fietsen in het bijzonder was er dus niet meer bij. Wel af en toe een poging ondernomen uiteraard, maar bij het eerste beste kleine bruggetje ging mijn been luid protesteren. Een simpel brug­getje opfietsen ging al niet, laat staan de Alpe d'Huez. Uiteindelijk toch maar naar boven gefietst, vaak gestopt onderwerp en kwam na 02:24 over de streep.

2011 was ook geen succesjaar. Met een hart dat, door de zoveelste longembolie, weigerde optimaal dienst te doen was het fietsen niet verstandig. Natuurlijk heb ik wel een ongetrainde poging ondernomen. Ben tot bocht 19 gefietst en met een hartslag van boven de 200 toch maar afgestapt en naar beneden gefietst. Uiteraard wel naar boven gegaan (opgeven is immers geen optie), gewoon met de benen­wagen. Een fantastische belevenis die ik intens heb mogen beleven.

 

Home & notedop Wat is Alpe d'HuZes? De Alpe zelf, wat info Over Dorine zelf
Oefening baart kunst 4 x D staat voor… Sponsors bedankt! Live op 7 juni 2012

Logo onderkant webpagina met doneerknopNaar de vorige paginaNaar de volgende paginaNaar de deelnemerspagina van Dorine. Je kunt hier betalen via iDeal, zelf een factuur maken of kiezen voor een 1-malige machtiging.
 
Terug naar de webplek van Dorine. Terug naar www.rinode.nl

Pagina van: Dorine Dinkelaar
Bijgewerkt op: 27-12-2011

Valid HTML 4.01! Deze pagina voldoet aan de CSS richtlijnen